Salvamont Prahova: Raport de activitate pe anul 2014

Raport de activitate pe anul 2014

Privind activitatea desfasurata de Serviciul Public Judetean Salvamont Prahova

Serviciul Public Judetean Salvamont Prahova isi desfasoara activitatea in baza Hotararii de Guvern nr.77/2003 privind instituirea unor masuri pentru prevenirea accidentelor montane si organizarii activitatii de salvare in munti si a Hotararii Consiliului Judetean Prahova nr.98/2003 privind infiintarea S.P.J.Salvamont Prahova.
Serviciul nostru coordoneaza activitatea de salvare montana din intreg judetul si actioneaza cu formatii proprii in statiunile Azuga, Busteni si Cheia, cu un numar total de 24 salvatori montani, angajati sau voluntari.

In 2014 formatiile noastre au participat la un numar de 294 actiuni de interventie in zona montana, cu 89 actiuni mai putine decat in 2013. Numarul mai mic de actiuni se datoreaza activitatii de prevenire desfasurata de salvatorii montani si turistilor care au constientizat gradul de pericol, daca nu respecti regulile muntelui. Si la numarul cazurilor mortale este o scadere semnificativa, in 2014 inregistrand un singur caz mortal, in comparatie cu 2013 cand au fost 5 cazuri mortale.
Anul trecut am asigurat asistenta de specialitate la o serie de manifestari desfasurate in Bucegi, Baiului si Ciucas: Cupa Carpati la schi, Cupa Mondiala de Escalada, Cupa Bustenarului la schi, Cupa Dew Tour snowboard, Free Ride Air Show, Cupa IPA la schi, Campionatele de schi ale Romaniei, Free Ride Fest snowboard sis chi, Burn the Slope snowboard, Cupa Teleferic la schi, Sinaia pe partie, Cupa Malinului, Surmont Challenge Mountain – Bike, Moto Xcountry Festival, On Top of the World Bike Fest, Maratonul Ciucasului.

In 2014 am continuat reabilitarea traseelor turistice din Bucegi si Ciucas, reabilitare ce a constat in indepartarea arborilor cazuti, refacerea podetelor, vopsirea marcajelor si inlocuirea stalpilor si sagetilor indicatoare lipsa. Ne-am confruntat cu o problema mai putin obisnuita, in sensul ca de pe traseul turistic Busteni-Culmea Zamora-Plaiul Orjogoaia-Traisteni au fost furati 40 stalpi de marcaj de catre ciobani. Am facut sesizare la politie, cercetarile fiind in curs de desfasurare.

Alte activitati desfasurate pe parcursul anului trecut au fost:
- 04 februarie am participat la o dezbatere organizata de ANSMR privind modificarea legislatiei in domeniul salvamontului si modificarea regulamentului de functionare a Consiliului Serviciilor Publice Salvamont
- 21 februarie am participat la o consultare publica privind fondul forestier din zona montana, organizata de catre Directia Silvica Prahova
- 15 iulie am facut analia comuna a activitatilor desfasurate de catre Jandrmeria Montana si SPJ Salvamont Prahova
- 5 si 21 august am participat la Inspectoratul de Jandarmi Judetean Prahova si la Prefectura Prahova, la intalniri alaturi de toate autoritatile publice implicate in dezbaterea “Planului comun de actiune pentru prevenirea si combaterea faptelor antisociale ocazionate de activitatile de picnic”
- 18 septembrie, la invitatia ISU Prahova am participat la un exercitiu ce s-a desfasurat pe Valea Azugii, unde noi am avut misiunea de salvare a unor turisti accidentati surprinsi de un incendiu de padure intr-o zona greu accesibila.
- octombrie am reusit sa introducem apa curenta la Baza Salvamont Cheia Muntele Rosu, care a fost inaugurata in 2010, dar care datorita costurilor foarte mari din SF-ul proiectului pentru introducerea apei, nu a mai fost pus in practica. Conducta de apa am tras-o de la captarea ce apartine statiei seismice, cu aprobarea Institutului National de Fizica a Pamantului. Costurile au fost de doar 5000 lei.
- 28-30 noiembrie am fost in statiunea Geoagiu Bai la simpozionul prilejuit de implinirea a 45 ani de activitate oficiala salvamont in Romania
- 22 decembrie am prezentat o informare privind activitatea salvamont in sezonul de iarna, in cadrul sedintei Autoritatii Teritoriale de Ordine Publica
Tinand cont ca Azuga a ramas singura statiune turistica montana din Romania in care nu exista o baza salvamont, este necesara construirea in 2015 a unei baze salvamont, pentru a oferi conditii normale atat turistilor accidentati cat si salvatorilor montani. Consiliul Local Azuga ne-a pus la dispozitie in mod gratuit un teren in suprafata de 369 mp si am realizat pana acum toate documentatiile tehnice necesare in vederea obtinerii autorizatiei de constructie. Preconizam ca in maxim o luna o sa obtinem autorizatia de constructie. Costul realizarii acestui obiectiv este de 410.000 lei, indicatorii tehnico-economici fiind aprobati prin HCJ Prahova nr.68/2014.

Din punct de vedere organizatoric ne confruntam cu o problema in activitatea de salvare montana din Azuga si Cheia, deoarece aici salvatorii montani sunt incadrati cu contracte de munca cu jumatate de norma sau cu contracte de voluntari, iar acestia neputand supravietui cu 400-500 lei lunar, au fost nevoiti sa-si gaseasca si alte locuri de munca. Din aceasta cauza, in timpul mobilizarii pentru plecarea in actiunile de interventie, nu toti salvatorii montani au intotdeauna posibilitatea de a pleca de la locurile de munca, pentru a participa la misiunile de salvare, mai ales ca acele locuri de munca nu sunt pe teritoriul statiunilor Azuga si Cheia. Pana acum ne-am descurcat cu situatia actual, dar speram ca odata ce serviciile publice salvamont sunt parte componenta a Departamentul pentru Situatii de Urgenta, sa se deblocheze posturile pentru a putea modifica organigrama institutiei noastre, astfel incat sa nu existe sincope in desfasurarea activitatii de salvare montana.

Din punct de vedere financiar, bugetul realizat pe 2014 a fost:
1.sectiunea de functionare:
-cheltuieli de personal 470.331 lei
-bunuri si servicii 196.622 lei

2. sectiunea dezvoltare 22.415 lei
Total buget 689.368 lei

SEF SPJ SALVAMONT PRAHOVA

DANIEL BANU