Salvamont Prahova: Raport de Activitate pe anul 2021

Raport de Activitate pe anul 2021

Serviciul Public Judetean Salvamont Prahova isi desfasoara activitatea in baza Hotararii de Guvern nr.77/2003 privind instituirea unor masuri pentru prevenirea accidentelor montane si organizarii activitatii de salvare in munti si a Hotararii Consiliului Judetean Prahova nr.98/2003 privind infiintarea S.P.J.Salvamont Prahova. Serviciul Public Judetean Salvamont Prahova coordoneaza activitatea de salvare montana din intreg judetul Prahova si actioneaza cu formatii propri in Azuga, Busteni si Cheia, iar in Sinaia, unde este sediul institutiei, asigura permanenta la Baza Salvamont Cota 1400, asigura functionarea 24 din 24 ore a Dispeceratului Judetean Salvamont, unde se primesc apelurile prin 112, de la Dispeceratul National Salvamont sau de la alte entitati si, totodata, acordam sprijin formatiei locale. In afara actiunilor de interventie si permanenta, institutia noastra realizeaza actiuni de patrulare in zonele cu flux turistic ridicat, pentru prevenirea accidentelor montane, executa lucrari de amenajare si intretinere periodica a traseelor turistice montane din judet. Conform HG77/2003 si Procedurii de sistem privind managementul informatiilor si coordonarea resurselor in cazul actiunilor de cautare-salvare in zona montana si alte zone cu acces dificil, elaborata si aprobata de catre Departamentul pt.Situatii de Urgenta, structurile Salvamont sunt singurele structuri din Romania abilitate legal, cu personal pregatit profesional si atestat pentru a interveni in solutionarea accidentelor montane.
Salvatorii montani din cadrul SPJ Salvamont Prahova au desfasurat in anul 2021 un numar de 664 actiuni de salvare ale persoanelor accidentate, disparute sau ratacite in zona montana si submontana a judetului. Au fost predate ambulantelor SAJ sau SMURD un numar de 459 persoane, catre elicopterele IGAv-SMURD un numar de 8 persoane si IML 6 persoane.
Din pacate, am inregistrat in aceasta perioada si 6 cazuri mortale:
-in data de 2.01, doi alpinisti, au cazut din Brana Mare a Morarului aprox.300 m, pierzandu-si viata. 12 salvatori montani s-au deplasat la locul accidentului, au coborat victimele si le-au predat la IML
-in 24.01 un angajat de la Complexul Piatra Arsa a suferit un infarct pe traseul turistic Piatra Arsa – Cota 2000. In ciuda manevrelor de resuscitare efectuate de catre salvatorii montani, acesta a decedat.
-in data de 12.04, un barbat dat disparut a fost gasit decedat in Muntii Baiului.
Decesul a survenit in urma atacului unei ursoaice cu pui. Salvatorii montani au coborat victima si au predat-o la IML
- 31.10 alpinist cazut din Brana aeriana. Era insotit de alti trei alpinisti, care au fost coborati in siguranta in acea noapte. Victima a fost evacuata a doua zi.
-14.12 persoana gasita decedata intr-o zona greu accesibila din Secaria, ce a necesitat interventia salvamont pentru coborarea la o cale de acces
O interventie deosebit de dificila a avut loc in data de 10 septembrie, cand unui alpinist i s-a desprins o asigurare, cazand din peretele Costilei si suferind multiple fracturi deschise. Doi salvatori montani au pornit terestru, au escaladat peretele ajungand la victima. Alti doi salvatori montani au fost preluati de catre elicopter si dusi la baza peretelui. Victima a primit primul ajutor medical, a fost imobilizata in targa, operatiune extrem de dificila, deoarce s-a desfasurat in plan vertical si coborata mai jos, de unde a fost preluata de catre elicopter, prin troliere, si transportata la spital.
Cronologic, SPJ Salvamont Prahova a desfasurat urmatoarele activitati, in afara celor de interventie la accidentele montane:
- am asigurat asistenta de specialitate la toate concursurile de schi desfasurate pe Valea Prahovei.
- in perioada 4-9 martie, unitatea canina a Salvamont Prahova a participat la Stagiul anual de rebrevetare a unitatilor canine de salvare din avalansa, ce s-a desfasurat in Muntii Fagaras. Sergiu si Carp s-au descurcat, asa cum ne asteptam, in mod exceptional, obtinand brevetul anual, fapt care certifica munca lor in echipa, antrenamentele dure si sustinute din ultimele 12 luni.
- in perioada 18-20 aprilie am participat la Conferinta Nationala Salvamont ce a avut loc la Sovata, jud.Mures. In cadrul acesteia s-au abordat urmatoarele subiecte:
*procesul de formare, evaluare si atestare profesionala pentru ocupatia de salvator montan, programa scolara, etapele locale de formare, etapele nationale de evaluare si atestare
*analiza unor probleme specifice activitatii economico-financiare
*procesul de acreditare al structurilor salvamont
*prezentarea si aprobarea unor norme tehnice specifice activitatii
*prezentarea de noi echipamente de salvare
*Salvamont Prahova a primit Trofeul National Salvamont, pentru cea mai dificila actiune de salvare montana desfasurata in 2020.
- am reabilitat cele mai importante 15 trasee turistice montane din Bucegi, Baiului si Ciucas (indepartarea arborilor cazuti, refacerea podetelor, inlocuirea stalpilor si sagetilor indicatoare deteriorate, vopsirea marcajelor). Materialele necesare au fost puse la dispozitie de catre Asociatia Bun-Simt Turistic.
-in perioada 5-7 iulie, salvatorii montani din Prahova au participat la un curs de perfectionare pentru salvarile montane, cu ajutorul elicopterului, curs benefic, deoarece incercam sa punem mare accent pe salvarile cu ajutorul elicopterului, atunci cand conditiile meteo o permit, prin acest lucru reducandu-se foarte mult timpul de interventie si de ajungere a victimei la spital.
-in data de 14 septembrie am participat la Inaltarea Sfintei Cruci, eveniment organizat de catre Ministerul Apararii Nationale la Crucea Eroilor de pe Vf.Caraiman, la care au participat Ministrul Apararii Nationale si Ministrul de Interne.
- in 21.10 am desfasurat un amplu exercitiu de pregatire, pe mai multe ateliere, cu aproape toti salvatorii montani din judet, exercitiu ce a constat in acordarea primului ajutor medical si evacuarea din perete a unor alpinisti accidentati
- 28.10 exercitiu de evacuare a turistilor din Telegondola Azuga, in cazul aparitiei unor defectiuni tehnice la aceasta
- 1.11 doi salvatori montani au participat in Sibiu, la un curs de pregatire in vederea utilizarii aparaturii de cautare in avalansa Recco, curs sustinut de un instructor din Germania, ulterior acestia instruind si restul salvatorilor montani din judet

Cheltuielile bugetare in anul trecut, au fost:

personal 1.575.854,04 lei
materiale 293.970,56 lei
capital 0 lei
Total 1.869.824,60 lei

DIRECTOR
BANU DANIEL